Με πανηγυρικό σχεδόν κλίμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωναν επί μέρες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θέλοντας να δείξουν την δύναμή τους αλλά οι κυρώσεις όταν δεν είσαι έτοιμος γυρνάνε μπούμερανγκ.
Και τώρα οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αρχίζουν να μιλάνε για τίμημα που θα πληρώσουμε γιατί πρωθυπουργοί χωρίς να υπολογίζουν τους λαούς τους συμφωνούσαν σε κυρώσεις.
Ήδη η αναφορά της Goldman Sachs για την αγορά των δημητριακών δείχνει αυτό που έρχεται ενώ την ίδια στιγμή το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών παίρνει την ανηφόρα.
Και όλα αυτά χωρίς ακόμα η Ρωσία να έχει ενεργοποιήσει τυχόν αντίμετρα!
Και πλέον ξεκινάνε οι δηλώσεις για το τι να περιμένουμε. Δηλώσεις όπως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τίμημα, διότι οι συνέπειες του πολέμου θα είναι μακράς διάρκειας», όπως έκανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Στα ζητήματα της ενέργειας, του προσφυγικού, της άμυνας και της ασφάλειας αναφέρθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν ισχυρή στάση από την πλευρά μας», σημείωσε ο κ. Μπορέλ και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε ένα τίμημα, να πληρώσουμε ένα τίμημα διότι οι συνέπειες του πολέμου θα είναι μακράς διάρκειας και οι συνέπειες αυτού το πολέμου θα διαμορφώσουν ευρωπαϊκές πολιτικές για τα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται».
Επίσης, επισήμανε ότι «θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του εφοδιασμού αερίου, των προσφύγων, την αλλαγή της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας».
Επιπροσθέτως ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «χρήση της αλληλεξάρτησης ως όπλου είναι πραγματικότητα» και υπογράμμισε ότι «βεβαίως έχουμε εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διακόψουμε αυτή την εξάρτηση».
Μπορέλ: «Κοστίζει πολλές ζωές, άγνωστες οι συνέπειες μπροστά μας»
Στο μεταξύ, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από την ημέρα έναρξης της στρατιωτικής επιχείρησης όπως τη χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο, μονοπωλεί το ενδιαφέρον τόσο της ΕΕ όσο του ΝΑΤΟ. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, πολλές φορές έχει αναφερθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την κίνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις.
«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή την κλιμάκωση», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στο BBC Radio 4, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Μπορέλ, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, είχε επισημάνει: «Διανύουμε κάποιες από τις πιο σκοτεινές ώρες της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτίθεται σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιαδήποτε χώρα συνδράμει.Αυτό δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά αποτελεί παραβίαση των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κοστίζει πολλές ζωές, με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου