Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να μην προβαίνουν σε αγορές ακόμα και των απολύτως απαραίτητων στο σούπερ μάρκετ για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια που η ίδια προκάλεσε με τις εξωφρενικές και εξοντωτικές για την οικονομία, αποφάσεις της, ειδικά στην ενέργεια (κλείσιμο εργοστασίων με λιγνίτη, πώληση αντί 800 εκατ. της πλειοψηφίας στην ΔΕΗ, εχθρική στάση απέναντι στην Ρωσία κλπ.).
Και τώρα επιχειρεί να τα φορτώσει όλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, λες και δεν είχαν εκτοξευθεί οι τιμές πριν από τις 24 Φεβρουαρίου.
Δείτε τι είχε αποκαλύψει το pronews.gr για την αύξηση των τιμών από τον Σεπτέμβριο:
Οι ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβριο που δεν έχουν, βέβαια, καμία σχέση με την κρίση στην Ουκρανία και τον πόλεμο, ξεπερνούν κάθε διεστραμμένη φαντασία:
- Αλεύρι: 70%
- Ελαιόλαδο: 50%
- Μαργαρίνη: 20%
- Υλικά συσκευασίας: 20%
Τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση της Ρωσίας, να αναστείλει τις εξαγωγές νιτρικού αμμωνίου για τους επόμενους δύο μήνες ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.
Απόφαση, μάλιστα, που προηγήθηκε κατά είκοσι ημέρες του διαγγέλματός του για αναγνώριση του Ντονμπάς.
Το νιτρικό αμμώνιο αποτελεί στοιχείo απαραίτητο για την καλλιέργεια σιτηρών. Αποκαλείται «το πιο στρατηγικό από όλα τα λιπάσματα» και είναι το λίπασμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρώπη.
Η έλλειψη νιτρικού αμμωνίου κινδυνεύει να προκαλέσει νέο ντόμινο ανατιμήσεων πολύ περισσότερο καθώς έρχεται σε μία περίοδο που το λίπασμα χρησιμοποιείται περισσότερο.
Δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει 20-25% του κόστους παραγωγής του σιταριού, η πρόσφατη άνοδος των τιμών (αύξηση 220% από τα μέσα Νοεμβρίου έως τώρα, λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου) θα έχει διαδοχικές επιπτώσεις στις τιμές:
- του σιταριού,
- στα ζυμαρικά,
- το ψωμί και
- το αλεύρι.
Το Κρεμλίνο επικαλέστηκε, ως αιτία για την απόφασή του, την αύξηση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά.
Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η απαγόρευση εξαγωγών νιτρικού αμμωνίου θα διαρκέσει, καταρχάς, έως τις 2 Απριλίου.
«Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο» δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ. «Ο υπόλοιπος όγκος μπορεί να εξαχθεί από τις 2 Απριλίου, όταν οι ρωσικές εταιρείες θα λάβουν το νιτρικό αμμώνιο στον απαιτούμενο όγκο και η ζήτηση για αυτό στην εγχώρια αγορά θα περάσει το μέγιστο επίπεδο.»
Η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια των ανατιμήσεων στην Ευρώπη από τον περασμένο Σεπτέμβριο:
Σύμφωνα με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία της Εurostat, οι ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα πλησιάζουν το 50%, ενώ στα τρόφιμα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρωζώνης.
Μετά το… «να κάνουμε τον σταυρό μας» του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και το «θα φύγει ο χειμώνας και δεν θα χρειαζόμαστε πετρέλαιο» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας για να τριτώσει το κακό.
«Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι και να κάνουμε έναν καλό σχεδιασμό όλοι μας», πρότεινε ο Σ.Πέτσας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
«Άρα να κρατάμε μικρό καλάθι, να λέμε συνεχώς στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ότι θα πρέπει όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση, εμείς από πλευράς μας σας στηρίζουμε με μειώσεις φόρων λελογισμένα, με αυξήσεις του διαθέσιμου εισοδήματος, πάλι λελογισμένα, αλλά κι εκείνοι θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η κατάσταση δεν ήρθε για να φύγει σε έναν μήνα και θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες, δυστυχώς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη.
Στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι τελικά οι πολίτες είναι εκείνοι που θα κρατούν μικρό καλάθι στο σούπερ μάρκετ ή ακόμη και καθόλου, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε:
«Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε έναν καλό σχεδιασμό όλοι μας για το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς υπερβολές φυσικά, αλλά να καταλαβαίνουμε ότι ένας πόλεμος έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Πρέπει πραγματικά αυτό να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου