Αύγουστος 2021, και οι εικόνες της κατά αλλά καλοκαιρινής- τουριστικής Ελλάδας από την καταστροφική μανία των πυρκαγιών έχει γεύση από την ταινία «Apocalypse Now» το μόνο που λείπει είναι οι Βιετκόνγκ και τα War Pigs made in US. Αλέξανδρε (σύζυγε) βάλε το Planet Caravan των Black Sabbath διότι έτσι όπως το πάμε θα ψάχνουμε για νέο πλανήτη.
Ως σήμερα αποθηκεύω οργή προς την ανύπαρκτη πολιτεία που θεωρεί το μοναδικό μέτρο που έχει να επιδείξει είναι η εκκένωση για να μην υπάρχει πολιτικό κόστος, και θλίψη για τους ανθρώπους που πάλεψαν ή έχουν μπροστά τους μια ολόκληρη ζωή. Πως να δημιουργήσεις στα αποκαΐδια; Ερωτώ.
Πως να κλείσεις τα μάτια στην καταστροφή ξανά ερωτώ και μονολογώ γράφοντας γιατί αν θεωρήσουμε πως η λύση της πολιτείας είναι 80% αποζημίωση και 20% δάνεια, με το συμπάθιο το πηγάδι της χαζομάρας σε συνδυασμό με την ανικανότητα έπιασε ταβάνι.
Βεβαία στην χώρα που ο καθένας δε μπορεί να επιδείξει ευαισθησία σε κρίσιμες στιγμές αντιθέτως αναλώνεται σε φωτογραφίες στα social -Ναι είμαι εθελοντής, θαυμάστε με! Βεβαία τώρα που ανεβάζω την φωτογραφία κάποιοι καίγονται αλλά μη σκιάζεστε, βάλτε likes να έχω αποδοχή και να σβήσω την εστία– Άντε να εξηγήσεις σε αυτά τα άτομα πως κάθε καλή πράξη συνοδεύεται με ταπεινότητα.
Τουλάχιστον αυτοί κάπως βοηθάνε άλλοι πάλι είναι στην κατηγορία όλα καλά – όλα ανθηρά η ζωή συνεχίζεται. Και ναι η ζωή συνεχίζεται αυτό έλειπε, αλλά η φύση αποτελεί κομμάτι του εαυτού μας, είναι ένας πίνακας ζωγραφικής που γαληνεύει την ψυχή μας, διδάσκει όλα εκείνα που δε γνωρίζουμε ή δε θέλουμε να βλέπουμε, ξυπνά μέσα μας τα ωραιότερα συναισθήματα και όμως φτάσαμε σε σημείο να μη μπορούμε να προστατέψουμε το σπίτι μας (μεταφορικά – κυριολεκτικά).
Ειλικρινά σκεφτόμουν τι μορφή να δώσω σε αυτό το κείμενο, να πέσω στην παγίδα όπως κάποιοι της πολιτικής αντιπαράθεση ποιος την έχει μεγαλύτερη (την ευθύνη), να συγκρίνω περασμένες καταστροφές – Ω δε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές! – (τα ζώα δεν είναι ζωή; ) ή να πω βλακείες -Ναι φίλοι μου το πρόβλημα είναι παγκόσμιο δείτε τι γίνεται στην Καλιφόρνια, στην Σιβηρία, όλα φλέγονται ακόμη και η έρημος-.
Ενημερωτικά πέρσι καιγόταν η Αυστραλία, πρόπερσι η Καλιφόρνια και το 2017 πάλι η Σιβηρία και όντως οι ερήμους πιάνουν φωτιά, όσοι ανοίξετε κάποιο επιστημονικό άρθρο για την κλιματική αλλαγή θα δείτε μετρήσεις ανά χρόνο που παρουσιάζουν την άνοδο της θερμοκρασίας σε διαφορά σημεία του πλανήτη, κάποια στιγμή η μεσόγειο θα επηρεαζόταν και φέτος είχαμε όλα τα ενδεικτικά στοιχεία εκτός αν κάθε Μάρτη έχουμε χιόνια και δε το γνωρίζω, κάτι που είχε συμβεί και το 1987 πριν τον μεγάλο καύσωνα.
Μιας και στο προηγούμενο άρθρο για το περιβάλλον, φίλοι που ανήκουν στο χώρο με βοήθησαν, αυτή την φορά θα δώσω αυτούσια την σκέψη τους ενός, για ένα λόγο! Κουραστικά να πετάγονται όλοι ως ειδικοί και να γράφουν ότι κατεβάζει η γκλάβα τους.
Για μια φορά σιωπήστε και επιτρέψτε στους επιστήμονες να ακουστούν, και ιδιαίτερα αυτοί που δε παίζουν πολιτικά παιχνίδια πίσω από το σύμβολο μιας φυσιολατρικής οργάνωσης. Όσοι τα καταλάβατε έχει καλώς, διαφορετικά παρακαλώ συνεχίστηκε τις κομματικές κόντρες, τις θεωρίες καφενείου, μιλήστε για τις αναδασώσεις που δε πρόκειται να συμμετέχετε και απολαύστε την φύση σε ζεν ρυθμούς, και εύχομαι όταν αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε ως κοινωνία για όλα όχι μόνο για το περιβάλλον, να μην έχουμε πολιτικούς που στερούν τον δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.
«To 1979 στο παγκόσμιο συνέδριο κλίματος χρησιμοποιείται η έννοια της «κλιματικής αλλαγής» από τον μετεωρολόγο Ρόμπερτ Γουάιτ. Ενώ από το 1824 ο φυσικός/μαθηματικός Ζοζέφ Φουριέ είχε αρχίσει να παρατηρεί το φαινόμενο του Θερμοκήπιού, από τότε ως και σήμερα έχουν γραφτεί θεωρίες, μοντέλα τόσο για την υπερθέρμανση του πλανήτη όσο και για την κλιματική αλλαγή. Οι έννοιες διαφέρουν, το πεδίο τους είναι κοινό.
Σε ότι αφορά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα:
Δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, όταν τα τελευταία 40 έτη, όσοι ανήκουμε στο κλάδο της φύσης, αναφέρουμε τα ίδια πράγματα : τεχνητές ή φυσικές (ενεργά/παθητικά πυρόφυτα) αντιπυρικές ζώνες, δεξαμενές νερού σε κεντρικά δασικά σημεία, πυροφυλάκια, καθαρισμός και ανανέωση των ειδών (δέντρα). Αλλά κάνεις δε δίνει προσοχή.
Δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, όταν το κράτος δεν μπορεί να ξεχωρίσει, την πυροπροστασία από την δασοπυρόσβεση. Η διαφορά ήταν εμφανής το καλοκαίρι του 1997, στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής με 187 πυρκαγιές χάρη στην άρτια οργάνωση της πυρανίχνευσής δεν υπήρξαν καταστροφές. Ενώ τον επόμενο χρόνο – 1998 με δύο πυρκαγιές χάθηκαν τα μισά δάση της Κασσάνδρας. Ήταν η χρονιά που μεταφέρθηκε η Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική.
Δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, όταν δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί έχουν βγάλει μοντέλα και οδηγούς για τις δασικές εκτάσεις αλλά επικρατεί αδιαφορία. Από το 2001 που έκανα πρακτική στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπήρχαν σχέδια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από Βιομάζα, ώστε να υπάρχει το οικονομικό κίνητρο στα φυτικά απόβλητα της δασοκομίας και γεωργίας.
Δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, όταν το Ελληνικό κράτος διαχωρίζει την Γεωργία με τον Περιβάλλον, στην ουσία πρόκειται για δύο άξονες που εφάπτονται. Φέτος υπήρχαν σημάδια στην γεωργία (καταστραμμένες καλλιέργειες, λιγοστές ανθοφορίες για την μελισσοκομία) που έδειχναν πως το φετινό καλοκαίρι κλιματολογικά είναι περίεργο και θερμό.
….. όσο υπάρχει η αδιαφορία τόσο από την πολιτεία όσο και την κοινωνία, τίποτα δε θα αλλάξει πέρα της φύσης και σε κάθε καταστροφή θα λέμε τα ίδια και τα ίδια.
Για να διατηρηθούν τα υπάρχοντα οικοσυστήματα ή να δημιουργηθούν καινούργια απαιτητέ πρωτίστως ενδιαφέρον όχι μόνο απόλαυση. Η αγάπη προς την φύση είναι η ενεργή συμμετοχή στο έργο της».
_____Ελλη Στασινη______
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου