Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Μετανάστευσης, οι Ουκρανοί πολίτες με ταξιδιωτικά έγγραφα εισέρχονται στην Ελλάδα από όλα τα σημεία εισόδου, χωρίς υποχρέωση έκδοσης βίζας για 90 ημέρες, όπως ίσχυε και μέχρι σήμερα
Ενδεικτικός της σκληρής πραγματικότητας, στην οποία έχει βυθιστεί η Ουκρανία, ο αριθμός όσων μεταναστεύουν από τη χώρα. Σε επτά μόλις ημέρες, από τότε που άρχισε η εισβολή, σχεδόν 900.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους.Την ίδια στιγμή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκανε έκκληση για 2 δισ. δολάρια με σκοπό την επιχείρηση διάσωσης, ενώ επισήμανε ότι εκτιμάται πως οι Ουκρανοί που τελικά θα μεταναστεύσουν θα ξεπεράσουν τα 4 εκατ.
Προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα παρέχει το ελληνικό κράτος στους Ουκρανούς πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί πολίτες με ταξιδιωτικά έγγραφα εισέρχονται στην Ελλάδα από όλα τα σημεία εισόδου, χωρίς υποχρέωση έκδοσης βίζας για 90 ημέρες, όπως ίσχυε και μέχρι σήμερα. Εντός του διαστήματος αυτού, η Υπηρεσία Ασύλου θα παρέχει στους πρόσφυγες προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί πολίτες που δεν φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα, όπου εκεί θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και μετά θα παρέχεται η προσωρινή προστασία. Σε μικρή απόσταση από το συγκεκριμένο Τμήμα λειτουργεί η δομή φιλοξενίας Σιντικής, όπου οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας. Για φιλοξενία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κατατίθεται αίτηση στο μέιλ ukraine@migration.gov.gr.
Τέλος, σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δραστηριοποιείται σε συνεργασία με πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για τον εντοπισμό ασυνόδευτων στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου είτε να προσφέρει τεχνογνωσία είτε να ρυθμίσει θέματα μεταφοράς και φιλοξενίας των παιδιών αυτών στην Ελλάδα. Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων παιδιών στα ελληνικά σύνορα ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για Ασυνόδευτους Ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο για την παροχή πληροφοριών στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Στην τηλεφωνική γραμμή +302131629600 που λειτουργεί στην ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα (Δευτέρα έως Παρασκευή, 7 π.μ.- 10 μ.μ.), μέσω της ιστοσελίδας https://migration.gov.gr/ukraine/ αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ukraine@migration.gov.gr) οι εκτοπισθέντες πολίτες της Ουκρανίας θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα που τους αφορούν.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου