Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, προειδοποιεί για οικονομική κρίση στην Κίνα, την οποία αδυνατεί να διαχειριστεί η κρατική ηγεσία μια οικονομική κρίση που αναμένεται να επεκταθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς η Κίνα είναι η ατμομηχανή της βιομηχανίας.
Επιπλέον πληθαίνουν οι φωνές εκείνες ανάμεσα στους οικονομολόγους που προειδοποιούν για καθίζηση ως και 50% της χρηματιστηριακής φούσκας με ότι δραματικό αυτό συνεπάγεται για την ζωές των πολιτών όλων των χωρών.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τ.Σόρος μιλώντας στο Hoover Institution του Stanford University, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενδεχομένως να μην μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αγορά των ακινήτων, η οποία έχει πληγεί από μία σειρά χρεοκοπιών κατασκευαστών αλλά και από την πτώση των τιμών στην γη και στα διαμερίσματα.
Όπως τόνισε ο δισεκατομμυριούχος, η άνθηση των ακινήτων στην Κίνα στηρίχθηκε σε ένα μη διατηρήσιμο μοντέλο, το οποίο ωφελούσε τις τοπικές κυβερνήσεις και ενθάρρυνε τους Κινέζους να επενδύσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους σε ακίνητα. Οι κυβερνητικές πολιτικές που σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν τις υπερβολές στην αγορά, έκαναν δύσκολη την αποπληρωμή των χρεών του γίγαντα του real estate, Evergrande, συνέχισε.
«Μένει να δούμε πώς οι αρχές θα διαχειριστούν την κρίση», τόνισε με νόημα ο Τζορτζ Σόρος και συμπλήρωσε: «Ίσως να καθυστέρησαν υπερβολικά, γιατί η εμπιστοσύνη του κόσμου τώρα έχει διαταραχθεί. O Σι Τζινπίνγκ έκανε ό,τι μπορούσε για να διαλύσει τα επιτεύγματα του Ντενγκ Σιαοπίνγκ (σ.σ. Πρώην Πρόεδρος της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού). Έφερε τις ιδιωτικές εταιρείες που ιδρύθηκαν από τον Ντενγκ υπό τον έλεγχο του Κουμουνιστικού Κόμματος Κίνας και υπονόμευσε τον δυναμισμό που τις χαρακτήριζε. Αντί να αφήσει την ιδιωτική επιχείρηση να ανθίσει, ο Xi Jinping παρουσίασε το δικό του «China Dream» που μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: απόλυτο έλεγχο . Αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες».
Στο μεταξύ πρόβλεψη σοκ για πτώση στα χρηματιστήρια έως και 50% έκανε Γερμανός οικονομολόγος. Συγκεκριμένα Για κραχ στις αγορές κάνει λόγο με συνέντευξή του στη Handelsblatt ο νομπελίστας οικονομολόγος Robert Shiller.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η διολίσθηση στα χρηματιστήρια τείνει να λάβει ακραία χαρακτηριστικά, με την πτώση να αγγίζει έως το -50%. Κατ’ αρχάς, ο κ. Schiller επισημαίνει ότι τίποτα δεν φαίνεται να εντυπωσιάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές – ούτε ο κορωνοϊός από τον οποίο υποφέρουν πολλές οικονομίες ούτε η μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας ούτε η επερχόμενη νομισματική σύσφιξη με την αύξηση των επιτοκίων. «Αυτό είναι πράγματι εκπληκτικό και δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί.
Φυσικά, έχει να κάνει με την επεκτατική νομισματική πολιτική και την επιθετική δημοσιονομική πολιτική. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η τάση δεν είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει διόρθωση στα χρηματιστήρια, ο κ. Schiller αναφέρει:
«Κανείς
δεν ξέρει. Είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια πρόβλεψη βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, όλοι οι σημαντικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι οι αγορές είναι
υπερτιμημένες, φούσκες. Και εγώ το βλέπω έτσι. Θα πρέπει να είναι κανείς
προσεκτικός με αριθμούς και ημερομηνίες. Αλλά το γεγονός είναι ότι οι
τιμές των αμερικανικών μετοχών, με όρους PE, δηλαδή τιμή προς κέρδη,
βρίσκονται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 100 χρόνια. Μόνο κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com του 2000 ήταν υψηλότερη η
αναλογία τιμής προς κέρδη. Μετά ήρθε η δραματική ύφεση. Σε αυτό το
πλαίσιο, είναι πολύ πιθανό οι αγορές να πέσουν από -30% έως το -50% αυτή
τη φορά».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου