Τους δύο τρόπους προσφυγής των γυναικών σε ιατροδικαστή μετά από σωματική επίθεση, καθώς και την σημασία της έγκαιρης εξέτασης, ανέλυσε σε συνέντευξη του στο News4Health, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.
Καθημερινά πολλές γυναίκες πέφτουν θύματα σωματικής βίας παγκοσμίως. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις γυναίκες να το αποδείξουν, προσφεύγοντας σε ιατροδικαστή. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, με συνέντευξή του στο News4Health μας εξηγεί πώς μπορεί να συμβεί αυτό με 2 τρόπους.
- Με την πρώτη άμεση οδό, η γυναίκα μπορεί να πάει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να υποβάλει μήνυση. Στη συνέχεια εκδίδεται εντολή ιατροδικαστικής εξέτασης και η εξέταση πραγματοποιείται εντελώς δωρεάν στην πλησιέστερη ιατροδικαστική δομή.
- Σαν δεύτερη επιλογή, μία γυναίκα που δε θέλει να υποβάλει μήνυση, μπορεί να κάνει μία πιστοποίηση των τραυμάτων της σε ένα χρονικό περιθώριο τριμήνου ως εξής: Θα επισκεφτεί ένα ιατροδικαστικό ιατρείο προκειμένου να κάνει ακριβώς την ίδια εξέταση με ένα χρηματικό κόστος. Στη συνέχεια θα εκδοθεί μία έκθεση χωρίς τη μεσολάβηση της μηνύσεως. Με αυτόν τον τρόπο, η γυναίκα εξασφαλίζει τα αποδεικτικά στοιχεία, σε περίπτωση που αποφασίσει στο μέλλον να κινηθεί νομικά για την επίθεση εις βάρος της.
Σύμφωνα με τον κ. Λέων, οι γυναίκες που έχουν υποστεί για πρώτη φορά σωματική βία συνήθως επιλέγουν τον δεύτερο τρόπο. Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες που έρχονται απευθείας στα ιατροδικαστικά ιατρεία χωρίς να έχει προηγηθεί μήνυση, συνήθως είναι γυναίκες που έχουν έρθει μόνες τους, επειδή διστάζουν να μοιραστούν την άσχημη εμπειρία με κάποιο άλλο πρόσωπο. Υπάρχουν, όμως, και άλλες γυναίκες που φτάνουν στον ιατροδικαστή μετά την προτροπή συγγενικού ή φιλικού τους προσώπου.
Ο χρόνος είναι πολύτιμος για να μην «σβηστούν» τα σημάδια
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας εξηγεί ότι η έγκαιρη και άμεση πιστοποίηση των τραυμάτων είναι εξέχουσας σημασίας για την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων της σωματικής επίθεσης.
Ειδικότερα, εξηγεί ότι τα σημάδια δε μένουν εφόρου ζωής και είναι πολύ λίγα τα τραύματα που προκαλούν μακροχρόνιες βλάβες. Συνήθως σε αυτά τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών δε βλέπουμε πολύ βαριές κακώσεις αλλά απλές ως επικίνδυνες κακώσεις (εκδορές, εκχυμώσεις).
Αυτού του είδους τα σημάδια αποδράμουν πάρα πολύ γρήγορα. Ενδεικτικό είναι ότι μία εκδορά μέσα σε μία εβδομάδα έχει εξαφανιστεί ενώ μία εκχύμωση κατά μέσο όρο σε 20 μέρες μπορεί να εξαφανιστεί. Επιπλέον, το λουτρό (μπάνιο) που ενδέχεται να ακολουθήσει από μία γυναίκα μετά από μία σωματική επίθεση, μπορεί να εξαφανίσει ορισμένα πολύτιμα στοιχεία. Όσο πιο φρέσκο είναι το σημάδι, μπορεί να αποδειχθεί πότε συνέβη και από τι όργανο προήλθε.
Συνεπώς, στη γυναίκα προτείνεται να σπεύσει να πιστοποιήσει αυτά τα σημάδια, γιατί αν καθυστερήσει να πάει στον ιατροδικαστή, δε θα μπορέσει να αποδείξει τίποτα γιατί δε θα υπάρχουν σημάδια.
«Το θέμα του χρόνου είναι καλό να τονιστεί για όλες τις γυναίκες. Όσο πιο γρήγορα πάνε στον ιατροδικαστή, τόσο πιο φρέσκο θα είναι το σημάδι και τόσο καλύτερα συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν. Ήδη στις 3 μέρες έχουν χαθεί πολύ σημαντικά στοιχεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέων.
Αυξήθηκαν τα καταγγελλόμενα περιστατικά στην πανδημία
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας υποστήριξε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση των καταγγελλόμενων περιστατικών. «Είναι αρκετά τα περιστατικά ατόμων που έκαναν υπομονή και τώρα αποφάσισαν να καταγγείλουν το γεγονός».
Αυτήν την τάση την απέδωσε σε μία σειρά από παράγοντες. Τόσο στην κινητοποίηση της Πολιτείας όσο και με μία σειρά από ενημερωτικές καμπάνιες καθώς και την αξιοποίηση συμβουλευτικών κέντρων.
Ωστόσο, ο κ. Λέων συνέστησε προσοχή στην ερμηνεία αυτής της τάσης, καθώς στο μέλλον θα φανεί αν αυτή η αύξηση είναι ευκαιριακή ή όχι. «Επειδή μεσολάβησε μία περίοδος lockdown, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τα επόμενα χρόνια την άνοδο που βλέπουμε τώρα, αν είναι όντως μία άνοδος που θα έχει μία σταθερή πορεία ή αν θα πέσουμε στα λίγο χαμηλότερα επίπεδα, όπως στο παρελθόν».
Ο ίδιος κατέληξε, πάντως, ότι σε σχέση με άλλες χώρες βρισκόμαστε πιο χαμηλά στα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας κατά των γυναικών.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου