«Η Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός - «Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες» ήταν η αυτοκριτική από την Γερμανίδα -υπηρεσιακή πλέον- καγκελάριο
Σαφή μηνύματα προς το εσωτερικό της Ευρώπης, την Τουρκία, αλλά και τη Δύση απέστειλαν από κοινού από την Αθήνα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα -υπηρεσιακή πλέον – Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.Ο Πρωθυπουργός, αφού αποτίμησε τη συνολική ευρωπαϊκή, πολιτική προσφορά της Καγκελάριου ως «φωνή λογικής και σταθερότητας», αναφέρθηκε εκτενώς στο διαμεσολαβητικό της ρόλο στην κρίση χρέους στην Ευρώπη, το μεταναστευτικό, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα, επαναλαμβάνοντας με νόημα και τη ρήση της κ. Μέρκελ ότι «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα», ώστε να ανοίξει για άλλη μια φορά το κεφάλαιο της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. «Κατά την άποψή μου θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας στο μέλλον, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία», περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα πως «στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».
Κυρώσεις λόγω «αυθαιρεσίας»
Συνοψίζοντας την «νέα εικόνα της Ελλάδας» μετά τη δεκαετή κρίση, αλλά και την εμβάθυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα, αφού μόνο φέτος πολλαπλασιάστηκε το τουριστικό ρεύμα από τη Γερμανία, ενώ αυξήθηκαν κατά 20% οι ελληνικές εξαγωγές, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε μετ’ επιτάσεως ενόψει της Γερμανίδας Καγκελάριου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας έχει άμεσο ευρωπαϊκό αντίκτυπο σε ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό.
«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»
Κάνοντας λόγο για «ασύμμετρες επιθέσεις» στον Έβρο και στο Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η ένταση που συντηρεί η Τουρκία προς την Ελλάδα είναι μια «ένταση που διαρκεί με στόχο την Ευρώπη και τη Δύση» και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω άφησε ανοιχτό το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη γειτονική χώρα, καθώς επισήμανε ότι «συχνά ότι η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία», προσθέτοντας πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», αλλά και ότι η Ελλάδα «δεν ανέχεται ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της».
Ως προς το μέλλον της Ευρώπης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «πρόπλασμα της ευρωπαϊκής στρατιωτικής αυτονομίας» το γαλλογερμανικό σύμφωνο και την αμοιβαία αμυντική συνθήκη Γαλλίας- Ελλάδας, ενώ απευθυνόμενος προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο, της υπενθύμισε ότι «από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο», σύμφωνα με τον Γκαίτε.
Μέρκελ: «Εγώ πάντα δεσμεύτηκα για τη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Και βέβαια ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες»
Στην επέτειο του «ΌΧΙ», τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Παλιγγενεσία, αλλά και των 40 χρόνων συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ αναφέρθηκε κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η Γερμανίδα Καγκελάριος, εστιάζοντας στο «πόσο σημαντική είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι σε αξίες».
Με αυτοκριτική διάθεση, η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε πως «εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την επιβάρυνση την υπερβολική και για την πρόκληση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα» στα χρόνια των μνημονίων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «αυτό που καταφέραμε στο τέλος είναι να βρούμε έναν κοινό βηματισμό για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ».
Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πόροι του θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα για επενδύσεις μακρόπνοες, τόνισε η κ. Μέρκελ, αναφέροντας κοινές δράσεις τα τελευταία χρόνια, όπως το Ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας και η Ελληνογερμανική Συνέλευση, συμπεραίνοντας πως «μπορεί κανείς να διδαχθεί πολλά από την Ελλάδα».
Σε σοκ για το ευρώ
Κληθείσα να απαντήσει για τις πρώτες ημέρες της ελληνικής κρίσης, όταν η ίδια πρωταγωνίστησε στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε ότι «ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ για σπεκουλάρισμα από τις ξένες αγορές». «Εγώ πάντα δεσμεύτηκα για τη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Και βέβαια ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες από τους πολίτες της Ελλάδας» συνέχισε η Καγκελάριος, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές», φέρνοντας ως παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Πολύ σκεπτική» για την Τουρκία
Ως προς την Τουρκική προκλητικότητα, η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε ότι επιδίωξή της είναι «να βρίσκουμε λύσεις και απαντήσεις μέσω του διαλόγου». Μάλιστα, η ίδια αποκάλυψε ότι ήταν «πολύ σκεπτική για αυτό ως προς τη δυνατότητα της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ», ενώ σχολίασε ότι σήμερα η Τουρκία «θα πρέπει να χαίρει μια σχέσης όπου θα έχουμε αντίστοιχο αλληλοσεβασμό αλλά θα πρέπει να τηρούνται και ανθρώπινα δικαιώματα που τότε δεν ήταν στο επίκεντρο των σκέψεών μας».
Μητσοτάκης: «Η δικιά μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή»
Με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Τουρκία έχει δύο επιλογές: η μία της συνεργασίας και της αμοιβαίας συνεργασίας με την μείωση εντάσεων και το σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και του κράτους Δικαίου και ο δεύτερος δρόμος είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι θα υπάρχουν κυρώσεις από ευρωπαϊκής πλευράς.
«Η δικιά μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για εποικοδομητικό διάλογο που προϋποθέτει σε πρώτη φάση την μείωση των αχρείαστων εντάσεων» ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας, ωστόσο ότι υπάρχει μια διαρκής προκλητικότητα και εκδηλώνεται με ακόμη πιο έντονο τρόπο στην περίπτωση της Κύπρου.
«Εγώ θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για ένα διάλογο ειλικρινή και για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, όπως απαιτούν οι σχέσεις μεταξύ γειτόνων» συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ανοίγοντας ένα παράθυρο μελλοντικής διμερούς συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, «αρκεί να μειωθεί η θερμοκρασία των εντάσεων».
Φυσικά εμπόδια στα εξωτερικά σύνορα
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η πολιτική της Ευρώπης για μια αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων είναι μια ελληνική πολιτική που έχει και την απόλυτη στήριξη», παρότι σημείωσε πως στην ΕΕ «δεν έχουμε κοινή θέση για την μετανάστευση και το άσυλο». Στον αντίποδα, «πιστεύω ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια συναίνεση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για οικονομικούς σκοπούς. «Τώρα και η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η εργαλειοποιηση του μεταναστευτικού από αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να την πλήξει» συνέχισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση για ενίσχυση της χρηματοδότησης, αλλά και φυσικά εμπόδια (φράχτες) στα εξωτερικά σύνορα ΕΕ- Τουρκίας.
«Κανείς δεν μπορεί να κρυφθεί»
Τοποθετούμενη αναφορικά με το μεταναστευτικό, το οποίο αποτίμησε ως «παράδειγμα συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας», η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να «καταλήγουμε να στηρίζουμε λαθρέμπορους και διακινητές», όπως και να καταφθάνουν «άτομα σε εμάς που είχαν κάποια οικονομική δυνατότητα και όχι άτομα που ήθελαν στήριξη».
Επιπρόσθετα, «η Ελλάδα έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα» όταν ασκήθηκε τεράστια πίεση στα εξωτερικά σύνορα και είπα ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται ανθρώπους» για να πέτυχει οικονομικά αποτελέσματα, όπως συμβαίνει αυτήν την περίοδο και στη Λευκορωσία, σημείωσε η Καγκελάριος.
«Εμείς ως ΕΕ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει μια χώρα το πρόβλημα» υποστήριξε η κ. Μέρκελ, δηλώνοντας πως «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει ευθύνες». «Κανείς δεν μπορεί να κρυφθεί», κατέληξε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου