Η πρόσφατη ανάρτηση του καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, με την οποία υποστήριζε πως πρέπει να συμπληρωθεί κίτρινη κάρτα για το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς είναι πιθανή παρενέργεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προκάλεσε την αντίδραση «ειδικών» και ΜΜΕ.
Η ανάρτηση του προκάλεσε σάλο, με τον καθηγητή να δέχεται επιθέσεις από παντού, δημοσιογράφοι και γιατροί τον έβαλαν στο στόχαστρο και χαρακτήρισαν «αντιεπιστημονικές» τις απόψεις του, ενώ μάλιστα ακούστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή πως «γίνεται πάρτι αρνητών» με αυτά που λέει ο Δ.Κούβελας.
Όμως αυτό που είπε ο καθηγητής Δ.Κούβελας ήταν κάτι απολύτως επιστημονικά ορθό -και το εξηγεί στη συνέχεια με ανάρτηση του ο Κ.Φαρσαλινός- καθώς πρέπει να δηλώνεται καθετί συμβαίνει μετά τον εμβολιασμό, ακόμα και εάν αυτό στη συνέχεια αποδειχθεί πως δεν οφείλεται στον εμβολιασμό.
Όλο αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε για το εάν τελικά θέλουν κάποιοι να αποκρύψουν τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μην ξεχνάμε άλλωστε πως προσφάτως εκδόθηκε επίσημο έγγραφο από την Πανελλήνια Παιδιατρική Εταιρεία η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσε από τους παιδιάτρους να μην αναφέρονται στις παρενέργειες, παρά μόνο στο πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός.
Προσφάτως είχαμε κάνει αναλυτικό άρθρο το οποίο έδειχνε πως στην Ελλάδα μάλλον κάτι δεν γίνεται σωστά στην καταγραφή των παρενεργειών (διαβάστε αναλυτικά εδώ) καθώς μέχρι τις 17 Ιουλίου 2021 στην ΕΕ είχαν καταγραφεί 1.823.219 παρενέργειες, οι μισές απ' αυτές ήταν σοβαρές. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα μέχρι τις 24 Ιουλίου 2021 είχαν καταγραφεί μόλις 5.497 και γράφουμε μόλις καθώς σε σχέση με τις παρενέργειες που έχουν καταγραφεί σε άλλα κράτη ο αριθμός 5.497 φαντάζει μικρός. Είναι υπερήρωες οι Έλληνες ή έχουν τίποτα ιδιαίτερα γονίδια και δεν τους «πιάνουν» οι παρενέργειες; Προφανώς και όχι!
Τελικά μήπως η υποκαταγραφή γίνεται με ευθύνη των ίδιων των γιατρών; Οι οποίοι φοβούνται να καταγράψουν παρενέργειες για να μην δεχθούν επιθέσεις όπως ο Δ.Κούβελας; Πολλές είναι οι καταγγελίες εμβολιασμένων που είχαν μια παρενέργεια μετά το εμβόλιο και ο γιατρός τους είπε πως είναι φυσιολογική και πως δεν υπάρχει λόγος να καταγραφεί.
Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ιατρός και συνεργάτης-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί πότε πρέπει να συμπληρώνει ένας γιατρός κίτρινη κάρτα.
«Είναι εντυπωσιακό το εύρος και το υβρεολόγιο (σε κάποιες περιπτώσεις) των αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμη και σε τηλεοπτικές εκπομπές, μετά από ανάρτηση του Δ.Κούβελα στο Facebook με την οποία ανέφερε ότι θα έπρεπε να κατατεθεί κίτρινη κάρτα για το πρόσφατο καρδιακό ισχαιμικό επεισόδιο στελέχους της κυβέρνησης. Είναι όμως ιδιαίτερα ανησυχητικό διότι αυτές οι αντιδράσεις, που ένας κακόπιστος θα μπορούσε να τις εκλάβει ως οργανωμένες και ενορχηστρωμένες, συμβαίνουν για το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
Είναι γνωστό ότι η φαρμακοεπαγρύπνηση (κίτρινη κάρτα) καταγράφει συμβάντα ΜΕΤΑ τον εμβολιασμό, όχι απαραίτητα ΛΟΓΩ του εμβολιασμού. Είναι ξεκάθαρο πως η φαρμακοεπαγρύπνηση δεν είναι διάγνωση και απόδειξη αιτιολογικής σχέσης μεταξύ του εμβολίου και του συμβάντος. Γίνεται για να διαπιστωθεί εκ των υστέρων, μέσω στατιστικής ανάλυσης της συχνότητας, αν υπάρχει αιτιολογική σχέση.
Όταν σε έναν πληθυσμό συμβαίνουν 100 εμφράγματα ετησίως, και τον επόμενο χρόνο, με την μαζική εφαρμογή μια ιατρικής προληπτικής παρέμβασης, συμβαίνουν 120 εμφράγματα, ΔΕΝ πρόκειται να διαπιστώσεις την αύξηση αν δεν καταγράψεις ΚΑΙ τα 100 αναμενόμενα εμφράγματα που σίγουρα δεν σχετίζονται με την παρέμβαση (επειδή θα συνέβαιναν έτσι κι αλλιώς). Είναι τόσο απλό για κάποιους που είναι ή παριστάνουν τους αδαείς.
Και φυσικά, σε κάθε περίπτωση, δεν παίζει τον παραμικρό ρόλο το προηγούμενο ιστορικό ή οι ενδεχόμενοι παράγοντες κινδύνου. Είναι επίσης δεδομένο ότι κανένας ιατροδικαστής δεν μπορεί να αποφασίζει με βεβαιότητα αν ένας θάνατος οφείλεται ή δεν οφείλεται στο εμβόλιο. Όποιος το υποστηρίξει αυτό, μας ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ. Μόνο η ανάλυση της συχνότητας μπορεί να αποδείξει αιτιολογική σχέση, κι αυτό προϋποθέτει οριζόντια και πλήρη καταγραφή.
Υπάρχουν στο παρελθόν παραδείγματα με φάρμακα που αποδείχθηκε ότι προκαλούσαν καρδιολογικές επιπλοκές σε ήδη διεγνωσμένους καρδιοπαθείς, και αποσύρθηκαν 4 χρόνια μετά την άδεια κυκλοφορίας τους (https://tinyurl.com/hctvaxdf και https://tinyurl.com/va9zt5em). Πριν από τις μελέτες δεν το ξέραμε, οπότε το γεγονός ότι δεν υπάρχει γνωστή συσχέτιση μέχρι σήμερα πάλι ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Να μας πουν λοιπόν οι κύριοι που σε ορισμένες περιπτώσεις καθυβρίζουν με εμετικό τρόπο, για ποιο λόγο τους ενοχλεί η φαρμακοεπαγρύπνηση; Για ποιο λόγο “εξεγείρονται” και “προσβάλλονται”΄; Αναφέρομαι κυρίως στους ειδικούς, για τους οποίους δεν ισχύει η δικαιολογία άγνοιας για το θέμα. Επιλεκτική φαρμακοεπαγρύπνηση σημαίνει προσπάθεια απόκρυψης δυνητικά σχετιζόμενων παρενεργειών. Είτε γίνεται εσκεμμένα, είτε γίνεται από αμέλεια (άγνοια δεν υπάρχει για ειδικούς).
Όσο για τους μη-ειδικούς, θα έπρεπε να χαίρονται όταν το παρακάνουμε με τη φαρμακοεπαγρύπνηση. Όχι να διαμαρτύρονται επειδή μιλούν κάποιοι για το θέμα. Είναι άλλωστε κυρίαρχο μέσο για την ασφάλεια όλων μας, το να μας δυσαρεστεί η αναφορά σε αυτό αποτελεί παράδοξο!
Δεν ενοχλεί λοιπόν η υποκρισία και η φαιδρότητα ορισμένων αντιδράσεων. Η συμπεριφορά του καθενός αποκαλύπτει το ύφος και το ήθος του. Ενοχλεί και προβληματίζει το ενδεχόμενο να κρύβεται από πίσω μια ανεπαρκής φαρμακοεπαγρύπνηση-παρωδία. Αν “προσβάλλονται” με αυτό τον τρόπο για το αυτονόητο, τι είδους φαρμακοεπαγρύπνηση έχουμε και πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε σε όλα όσα καταγράφονται; Θέλουν κάποιοι να διασφαλίσουν ότι δεν θα προκύψει κάτι από μια αυτονόητα οριζόντια φαρμακοεπαγρύπνηση;
Προς το παρόν, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Πάλι καλά, όμως, που δεν συγκρατούνται κάποιοι, διότι έτσι εκτίθενται και ταυτόχρονα μαθαίνουμε και προβληματιζόμαστε για πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε. Θα έρθει ο καιρός που ίσως μπορέσουμε να τα διερευνήσουμε και νομικά όλα αυτά. Προς το παρόν, κάνουμε υπομονή και τα ανεχόμαστε, αλλά δεν παριστάνουμε τους ανόητους και τους αφελείς.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου